Een paar dagen vóór de hofzaallezing 2015-II waarin Anje van Buuren-Meinardi zou spreken over de geschiedenis van de joodse families in Bergen op Zoom overleed Corrie van den Boom-Geers op 99 jarige leeftijd. Op een paar maanden na heeft ze de door haar zo gewenste 100 jarige leeftijd niet mogen halen.
Corrie van den Boom was de echtgenote van slager van den Boom in de Steenbergsestraat. Tijdens de oorlogsjaren heeft zij geheel belangeloos en met grote risico’s voor zichzelf en haar gezin, Joodse mensen onderdak gegeven, maar ook bijvoorbeeld een Amerikaanse piloot en anderen die voor de Duitsers onzichtbaar moesten blijven. En dat pal tegenover de Duitse Ortskommandatur die in het oude belastingkantoor was gevestigd. De Steenbergsestraat herbergde nog tal van andere Duitse onderdelen, zoals de kazerne in het Markiezenhof en de Feldgendarmerie. In totaal zestien keer werd het huis van boven tot onder doorzocht, en nooit is er ook maar één onderduiker ontdekt. Dat zou het gezin Van den Boom waarschijnlijk ook niet overleefd hebben. In bijgaand filmpje hoort u Corrie van den Boom zelf vertellen over deze tijd. In het programma van Zuidwest TV ziet u een compleet interview van een half uur.
Voor haar verzetsdaden is Corrie na de oorlog geëerd met het Verzets-herdenkingskruis en de bronzen medaille in de Orde van Erkentelijkheid van het nationaal verbond der Belgische oorlogskruizen.
Vanwege hetgeen zij gedaan heeft voor de Joodse familie de Bruin en andere Joodse mensen was Philip Soesan, voorzitter van de synagoge in Breda aanwezig bij de hofzaallezing over de geschiedenis van de Joodse families. Soesan had zelf als eenjarig kind in een gezin in Valkenburg ondergedoken gezeten, en overleefde als enige van het gezin waar hij uit stamde, de oorlog . Als dankzegging van het Joodse volk sprak hij voorafgaand aan de lezing Kaddish voor Corrie van den Boom-Geers. Uit respect en ter herdenking van deze verzetsheldin stond alle aanwezigen in de hofzaal op van hun stoelen. Een indrukwekkend en plechtig gezicht.
Kaddish is een traditioneel Hebreeuws gebed dat (onder meer) voor een geliefde overledene wordt uitgesproken. Soesan las het gebed in het Hebreeuws, waardoor de quintessens de meeste aanwezigen voorbij gegaan zal zijn. Onder deze link is betekenis van dit gebed en de Nederlandse vertaling beschikbaar.
Hartelijk dank voor dit prachtige eerbetoon. Ik had het geluk er toevallig bij te zijn in Hofzaal, het uitspreken van Kaddish was erg ontroerend en geheel onverwacht. Zo trots dat het om mijn oma ging! Dank u wel!