Het leek wel een staatsexamen in de Stoelemat

De Geschiedenisquiz van de ‘Kring’ kent inmiddels een vijftienjarige traditie. Op vrijdag 5 april was het weer zo ver. Voor de tweede maal vond deze plaats in de Stoelemat. 22 teams van  6 leden betraden het ‘strijdperk’. Het 23e team moest op het laatste moment verstek laten gaan. Helaas werd dat nieuws te laat bekend onder de leden van de Kring, waardoor deze vijftiende editie eigenlijk niet vol bezet was. Des te spijtiger omdat er meer dan genoeg belangstellenden zijn om met een eigen team deel te nemen. En als de Stoelemat in de toekomst het ‘examenlokaal’ blijft, zou er eigenlijk best ruimte zijn voor meer teams… De meeste teams met meestal een aan het Bergse gerelateerde naam, nemen jaar op jaar deel. Des te opmerkelijker is dat er dit jaar warempel ruimte bleek voor twee nieuwe teams. Alhoewel: team Kizito werd eenvoudig omgedoopt tot ‘Scoutingproof’.

Hoe heet dat glas eigenlijk?

Vragen, vragen, vragen….
De teams beantwoorden  in 4 ronden maar liefst 16 (dus in totaal 48) kennisvragen, en krijgen ook nog drie zogenoemde themarondes voor de kiezen.
De kennisvragen gaan over opgravingen, Bergse Heren, bekende Bergenaren, de oorlog ’40-’45 in West-Brabant, huisnamen, dialectwoorden, en noem maar op. Dat vergde heel wat overleg aan de tafeltjes. Op fluistertoon, om de concurrentie niet te bevoordelen.
Er zaten ook duidelijke valkuilen bij de vragen. Zo was er bijvoorbeeld de vraag wie de bouwpastoor was van de kerk van Martelaren van Gorcum. Men kon kiezen uit Jooren, Meulemeester, Vermeulen en Vos. Sja, die eerste twee namen weet je dan nog wel, die zijn het niet. Maar Vermeulen en Vos, dat zijn toch dominees heden ten dage? (het antwoord vindt u onderaan het artikel).

Nee, dit is fluisteren…

Over oorlog en verdediging: Over welk bastion ging je vanuit de stad (via het lunet Steenbergen) richting Halsteren? Maar ook: wat was de codenaam van de bevrijdingsoperatie van West-Brabant in 1944?
Een instinker: hoe heette en wanneer verscheen het boek(je) waarin Van Duinkerken het opneemt voor de carnavalsviering in Zuid Nederland.
Wat betreft de themarondes: Geef alle tekeningen van vroegere stadspoorten maar eens de juiste naam, of benoem 10 afgebeelde bodemvondsten, waarbij je (heel lastig)  12 suggesties krijgt voorgeschoteld.
Vier ronden plus drie themaronden lang….. Dat is hard werken!

Strijdverloop

Twee illustere deelnemers, zich noemende ‘De Eigenwijzen’ (geen verder commentaar)

Enkele teams scoorden vanaf de start goed, maar vielen op het laatst toch een stukje terug. Zo waren de Weervissers goed op weg naar de eindzege. Komend vanaf de tiende plek bij de start stoomden ze door naar 7, naar 5 (2e themaronde), 3 (na derde themaronde), maar vielen in de slotronde terug tot een zevende plaats.
De uiteindelijk strijd om de winst speelde zich af tussen Vereniging Binnenstad, CDA en Toeteroet. De spanning steeg tot het kookpunt toen de einduitslag bekend werd: team Vereniging Binnenstad en team Toeteroet haalden beide de meeste punten. Twee winnaars dus? Toch niet. In het reglement is in deze situatie voorzien. Bij een Ex Aequo wordt een korte eindronde gespeeld door twee vertegenwoordigers van elk team, en mocht dat de beslissing niet brengen, dan zouden vragen volgen die de onmiddellijke beslissing zouden brengen. Het zelfde model als bij voetbal waarbij penalty’s de winnaar moeten aanwijzen.
Stefan Asselbergs en Han Bos kregen de zware taak om dit rechtstreeks de duel aan te gaan. Pikant detail: in het team Vereniging Binnenstad zit Jan Weyts, terwijl team Toeteroet een plekje bood aan zijn eega Ria Weyts-Ramondt. Wijselijk besloten zij niet hun team te vertegenwoordigen in het laatste duel, hoewel de zaal het wel érg leuk gevonden zou hebben.

Grote hilariteit aan beide tafels toen de winnaars bekend werden

Slotduel

Dit is NIET de familie Ambagts

De duellisten Stefan en Han stonden ruggelings tegenover elkaar. Gewapend met een rode en groene kaart. Groen opsteken als een op het doek verschijnende bewering klopte. Gaf Toeteroet net één juist antwoord meer, waarmee de winnaar bekend was.
De winnaars kregen behalve de bekende wisselbeker voor het team, ieder  een even traditioneel aandenken mee in de vorm van een jaloersmakend plastiek van de kunstenares Marijke Evers, die het Bergse stadswapen had opgebouwd uit met het AAA menu. Dat het wapen werd bekroond door de kroon die de Geschiedkundige Kring voert, spreekt voor zich. Hopelijk (voor de rest van de Bergenaren) blijft dit ontwerp niet tot de thans gemaakte zes stuks beperkt ….

De vijftiende editie van de Geschiedenisquiz was alleszins geslaagd, in een ontspannen sfeer staken zowel de deelnemers als de organisatie en aanwezig publiek veel nieuwe weetjes op over de geschiedenis en de hedendaagse positie van het Stad en Land van Bergen op Zoom.
Waarmee de belangstelling voor de lokale geschiedenis eens te meer gepromoot werd.

Hier ging het mis ….
Stuur een bericht: Klik op het plaatje

Foto’s
Een aantal deelnemers vroeg of de gemaakte foto’s ook beschikbaar kwamen. Antwoord: jazeker, stuur een mailtje met vermelding van uw naam en team waarin u deelnam..
O ja, de antwoorden op de vragen in dit artikel vindt u door op de gemarkeerde tekst te klikken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *