20161010-logo-mndvdgeschiedenisVeel activiteiten in en om het Markiezenhof haken tijdens de Maand van de Geschiedenis in op het landelijke thema ‘grenzen’. Zo ook
de filmdocumentaire over een miljoen Belgische vluchtelingen: ‘Hoop op Toekomst’ op zondag 9 oktober 15:00 in de Hofzaal en
een speciale lezing over de Joodse pianiste Alice Herz-Sommer op dinsdag 11 oktober 20:00 in de Synagoge.

In de filmdocumentaire ‘Hoop op Toekomst’ neemt Leo van Maaren ons mee naar de enorme toestroom van Belgen die in 1914 op de vlucht waren voor de Eerste Wereldoorlog. Hoe verliep die vlucht, hoe groot was de chaos van de eerste dagen, hoe verliep de opvang van Nederlandse zijde? Wat gebeurde er met de vele Belgische vluchtelingen die in de vier oorlogsjaren in ons land zouden blijven? Volg het verhaal vanuit het perspectief van de Belgische vluchtelingen/overheid en die van de Nederlandse bevolking/autoriteiten. Stadshistoricus Yolande Kortlever komt in de documentaire aan het woord als deskundige en Ineke van Broekhoven uit Bergen op Zoom wordt geïnterviewd als nazaat van een Belgische vluchteling. De documentaire op 9 oktober in de Hofzaal is een bijlage bij het gelijknamige boek van Ingeborg Kriegsman.
De documentaire wordt vertoond op 9 oktober 15.00 uur in het Markiezenhof. Toegang €3.-. Kaarten verkrijgbaar via de website (en aan de kassa)

Een blik op het tentenkamp op Kijk in de Pot in oktober/november 1914
Een blik op het tentenkamp op Kijk in de Pot in oktober/november 1914

Een Oscar voor het verhaal van de 110-jarige Joodse pianiste
De Synagoge vormt op 11 oktober een perfect decor voor het (succesvol verfilmde) verhaal van Alice Herz-Sommer. Ze werd in 1903 geboren in Praag en overleed op 110-jarige leeftijd (!) in Londen, 2014 en was toen de oudst overlevende van een concentratiekamp. CKB docent en pianist/dirigent Ted van der Heijdt garandeert een pakkende lezing over deze Joodse pianiste. Alice Herz-Sommer leerde piano spelen dankzij haar oudere zus. In 1931 huwde ze met Leopold Sommer. In 1943 belandde ze in het concentratiekamp van Theresienstadt, samen met haar echtgenoot en haar toen zesjarige zoon. Haar man overleed een jaar later (1944) in Dachau. Vanaf 1949 vestigde Alice zich in Israël, waar ze professioneel pianiste was en muziekles gaf. In 1986 verhuisde ze naar Londen. Haar zoon overleed aldaar in 2001. In 2012 verscheen het boek A Century of Wisdom (De pianiste van Theresienstadt) waarin zij haar verhaal uiteenzet. De film “The Lady in Number 6 Music Saved My Life” gaat ook over haar leven en won in 2014 een Oscar voor Beste Korte Documentaire.

Kijk voor meer info op www.markiezenhof.nl
Voor meer informatie:
Ans Goorden, PR en Communicatie Cultuurbedrijf: 0164 280504, a.goorden@bergenopzoom.nl

 

 

Vergelijkbare berichten