De tweede editie van het 49e publicatiejaar van de Waterschans biedt een uitdagende gedachte over de mogelijke relatie tussen het Bergse en een van de bekendste Vlaams schilders middels twee artikelen:
* Pieter Bruegel, de barbier van de markies van Bergen
* Pieter Bruegel de schilder
en de mogelijke familierelatie tussen beide personen van deze naam. Een analyse van een detail van een aantal schilderstukken draagt hier aan bij.
Wordt hiermee de tegenwoordige landsgrens Nederland-Belgie al geheel weggevaagd, eens temeer is dat het geval met in een artikel over de Gertrudiskerk, waarvan zowel het gebouw als het vele aanwezige meubilair de hechte band tussen onze streken en het Vlaamse nogmaals bevestigen.
De restauratie tenslotte van de (protestantse) kerkzegels op de deuren van de Gertrudiskerk (zie boven dit artikel) herinneren aan een van de oorzaken van de verwijdering tussen de noordelijke en zuidelijke nederlanden; de geloofsstrijd en daarmee gepaard gaande beeldenstorm luidden een nieuwe periode in, waarbij de katholieke bevolking van de stad zijn kerkgebouw voor de eigen eredienst verloren zag gaan. Ironisch is het om te bedenken dat thans deze (toch weer) door katholiek Bergen op Zoom gebruikte kerk gesierd wordt met de zegels die deze kerk als het ‘bezit’ van de protestantse gemeenschap bevestigden.
Met de aankondiging dat de jaarexcursie naar Mechelen voert worden de banden met dat deel van het vroegere Brabant opnieuw aangehaald.
Kortom, een interessante publicatie voor wie geïnteresseerd is in de historie van onze stad maar ook belangstellenden voor architectuur, kunst en de historie van de Lage Landen.
Losse nummers zijn te koop bij de plaatselijke boekhandels, maar lid worden is slimmer…..