Ooggetuigeverslag over de val van de stad in 1747

Verrassingen hebben de typische eigenschap dat ze zich onverwacht voordoen. Inmiddels enkele jaren geleden kwam het volgende berichtje binnen bij de redactie:
Uit de nalatenschap van onze (schoon)vader dr. H.P. den Otter, hebben wij een aantal curieuze boeken van Bergen op Zoom. Wij zouden deze boeken graag ter hand willen stellen aan een instantie die hierin is geïnteresseerd. Een lijst van deze boeken stuur ik U in de bijlage. Mocht Uw kring geïnteresseerd zijn, dan komen wij ze graag langs brengen.
Graag van u horend,
Omdat Martha en Henk den Otter zelf geen banden met deze stad hebben wilden ze deze boeken niet voor zichzelf behouden. Na enig mailverkeer besloten zij om deze boeken voor verkoop onder te brengen bij de Geschiedkundige Kring waarbij de opbrengsten ten goede mogen komen van dezelfde Kring.

Aanbieding
De Franse Gouverneur LeGrand schreef een verslag over de Engelse inval op 8 maart 1814

Zo komt het dat wij thans enkele vrij zeldzame uitgaven kunnen aanbieden. Want ‘curieus’ is een aantal stukken uit deze kleine bibliotheek zeker. Wat dacht u bijvoorbeeld van originele uitgaven van

* Dominee Johannes Janssen over ‘de Overrompelinge der stad Bergen op den Zoom op den 16 September 1747’ van Ds Johannes Janssen, of
* het ‘Dagverhaal van het Beleg van Bergen-op-Zoom in 1747’ door Ds J.A. Folkers? Beide dominees hebben het beleg meegemaakt en lijfelijk ondervonden.
* Ook het (vertaalde) boek van de Franse gouverneur van de stad Le Grand over de ‘Verrassing van Bergen op Zoom op den 8en en 9en Maart 1814’ behoort tot de verzameling. Alle drie echte museumstukken. Zeldzaam én waardevol, mede gezien de bedragen die er bij antiquariaten voor worden gevraagd.
(van alle drie zijn overigens digitale versies op deze website vrij te downloaden; iedereen kan dus kennis nemen van de inhoud)

Verkoop

Om dit erfgoed (met dubbele betekenis) te behouden voor de Bergse gemeenschap, worden de bijzondere publicaties uit dit legaat niet aangeboden via het boekwinkeltje ‘Waterschans Boeken’, maar via deze publicatie. Daarbij zal de verkoop alleen open staan voor leden van de Geschiedkundige Kring. Om deze stukken gemakkelijker bereikbaar te maken is de verkoopwaarde bewust lager gesteld dan die op de vrije boekenmarkt. Wel is er naar deze marktbedragen gekeken, om enerzijds ongewenste speculaties te voorkomen en het door de schenkers beoogde doel, opbrengsten naar de Kring’ zo groot mogelijk te maken. Houdt u dus rekening met prijzen van tientallen euro’s.
Om eenieder de kans te geven een van deze bibliofiele publicaties te bemachtigen kunt u zich als belangstellende aanmelden. Afhankelijk van de belangstelling zal worden beslist hoe en wanneer de uiteindelijke verkoop zal plaatsvinden. Te denken valt aan een loting, of strootje trekken. Maar zeker niet : eerst komt eerst maalt. Ook de hoogste bieder komt niet automatisch aan zijn trekken.
Omdat de opbrengsten conform wens van de schenkers  aan de Geschiedkundige Kring ten goede komen, levert deze verkoop dus een dubbel cadeautje op: de koper bemachtigt een bijzondere uitgave, én de Geschiedkundige Kring krijgt uit onverwachte hoek een niet onbelangrijke schenking.

Vergelijkbare berichten