Na een succesvolle editie in 2023, waarbij ruim 400 wandelaars meeliepen, organiseert de Alliantie Zuiderwaterlinie dit jaar opnieuw de Expeditie Zuiderwaterlinie. In september en oktober kun je gratis meelopen met vijf wandeltochten door de hele Zuiderwaterlinie.
Een gids vertelt spannende verhalen over de omgeving en lokale historie. Onderweg zijn er plekken waar je als deelnemer iets kunt eten of drinken. Meer informatie over de Expeditie Zuiderwaterlinie lees je op de website: www.zuiderwaterlinie.nl/expeditie2024
Tijdens elke wandeltocht staat het verhaal, de geschiedenis en cultuur van één regio centraal. Want ondanks dat de Zuiderwaterlinie geen militaire functie meer heeft, zijn er nog steeds genoeg sporen te ontdekken in het landschap.
De Zuiderwaterlinie bestaat uit vijf verschillende regio’s, ook wel stellingen genoemd. Een stelling wordt gevormd door een reeks forten, schansen, linies of vestingsteden die de vijand tegen moesten houden. Elke stelling had zijn eigen functie binnen het systeem van de Zuiderwaterlinie. Zo moest de stelling Grave-Ravenstein voorkomen dat vijanden via de rivieren Holland bereikten en was de Stelling van Willemstad opgezet om de zeearmen te verdedigen die toegang boden tot Holland. Niet alleen in het Brabantse landschap zijn delen van de Zuiderwaterlinie te vinden. Ook in Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland vind je sporen terug.
De ontdekkingstochten van Expeditie Zuiderwaterlinie vinden plaats in september en oktober en zijn gratis. Ooltgensplaat trapt de Expeditie Zuiderwaterlinie af, op zaterdag 14 september. 
Op zaterdag 21 september kun je meewandelen in Wouw. Je komt onder andere langs de vesting Kasteel van Wouw, ooit een groots kasteel dat vanwege haar strategische positie een belangrijke rol speelde tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
In het laatste weekend van september (zaterdag 28 september) vindt de ontdekkingstocht in Grave plaats. Die staat in het teken van het rampjaar 1674.
Op zondag 6 oktober is de Expeditie in Vught. Dat is talloze malen het toneel geweest van oorlogen en doortrekkende legers. Je wandelt vanuit Fort Isabella met of zonder gids langs tal van oorlogsrelicten uit de laatste 400 jaar.
De Expeditie Zuiderwaterlinie wordt afgesloten op zaterdag 12 oktober in Raamsdonk. Als wandelaar word je meegenomen in de rijke historie van het gebied rondom Raamsdonk en Waspik en loop je door mooie natuur.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *