Oktober 1944 staat de oudste inwoners van dit gebied nog in het geheugen gegrift. Als kind sloegen ze met hun ouders op de vlucht, of schuilden bevend van angst in sloten of kelders. Duitse bezetters en (voornamelijk) Canadese bevrijders bestookten elkaar op leven en dood. Hele straten en zelfs dorpen veranderden in puinhopen. Zo beleefde menig oorlogskind de bevrijding van de Brabantse Wal tussen 5 oktober en 5 november 1944.
Als laatste ooggetuigen van hun generatie doet een groot aantal streekgenoten hun verhaal in dit boek. Over de angstige momenten en verschrikkingen tijdens de bevrijding van hun stad of dorp. En soms nog maanden er na.

Het boek wordt de leden van de Geschiedkundige Kring aangeboden als bijzondere derde editie van het tijdschrift Waterschans, jaargang 2024. Via de mail zijn de leden bericht dat zij hun exemplaar kunnen afhalen. Verzenden zou de toch al ferme kosten nog verder doen oplopen.
Na de presentatie op vrijdag 27 september aan de geïnterviewde getuigen, genodigden en pers (zie BNdeStem) was het 28 september zo ver; aan het afhaaladres aan de Borgvlietsedreef 98 was het de hele dag een komen en gaan van leden die hun exemplaar in ontvangst kwamen nemen. Velen kwamen gelukkig per fiets, waarmee het parkeerprobleem een stukje minder werd.
Mocht u deze gelegenheid hebben gemist, geen nood, er is nóg een gelegenheid: woensdagmiddag 2 oktober vanaf 14.00 uur tot 18.00 uur kunt u aan hetzelfde adres terecht.
Wie wat verder weg woont of om andere reden niet in de gelegenheid is zijn of haar exemplaar op te halen, wordt gevraagd om dat zo mogelijk door iemand anders te laten doen, of een adres in Bergen op Zoom aan te geven, waar het kan worden afgegeven.
De optie van verzending van het boek wordt zoveel mogelijk vermeden wegens de hoge kosten per exemplaar, hetgeen de Kring om budgettaire redenen uiteraard tracht te vermijden. Kiest u daarom zoveel mogelijk uit een der hierboven genoemde mogelijkheden.
Overigens is dit prachtboek ook in de reguliere boekhandel te koop à raison van €19,95

Vergelijkbare berichten