Door een gelukkig toeval stuitte uw verslaggever enige tijd geleden op een site waarin beeldend kunstenaar Kees Touw een onderzoek naar de Bergse schepen en schippers heeft gepubliceerd. Het is een extra resultaat wat begon als een genealogie-onderzoek naar zijn eigen familie. Zelf zegt hij daarover:
Mijn werk als beeldend kunstenaar en het onderzoek naar de schepen en de schippers van Bergen op Zoom vertonen veel overeenkomsten. Sinds 1983 maak ik werk dat gebaseerd is op mijn jeugd aan boord van een binnenschip. Ik voelde me niet zozeer verwant aan andere beeldende kunstenaars dan wel aan schrijvers die hun jeugdherinneringen gebruiken.
 Cees van der Geer schreef reeds in 1991 in de catalogus van de tentoonstelling ‘Dr. Brewster & Co’ over de kunstwerken van Kees Touw het volgende: ‘Het werk van Kees Touw is een reconstructie van een verleden, de ‘Spurensicherung’ van een schippersjeugd.’
Je zou kunnen zeggen dat het dus een onderzoek ‘van binnenuit’ is, dat in een breder perspectief is geplaatst door de Bergse scheepvaartgeschiedenis in te kaderen in de Nederlandse. Het resultaat is een uitvoerig pakket informatie over schepen, schippers gebeurtenissen en maatschappelijke invloeden op de scheepvaart. Het oorspronkelijke doel, de familie-genealogie, heeft overigens ook een plaats gekregen, inclusief die van andere schippersfamilies.
In hoeverre dit onderzoek aansluit of aanvult op andere publicaties zoals Bergen op weg, deel 2 is niet nagegaan; dat laten we graag aan de lezer zelf over.
Het onderzoek is te vinden op de site Maritiem Portal. In zijn blog vertel Kees Touw het verhaal hoe hij ertoe gekomen is een website over de geschiedenis van de schippers van Bergen op Zoom te maken. Een website waarin ook informatie gegeven wordt over de ontwikkelingen in de scheepvaart tussen 1812 en 1940, maar die ook de bredere ontwikkeling van de Nederlandse binnenvaart in deze periode in het algemeen laat zien.
Kees Touw is beeldend kunstenaar en was als parttime docent verbonden aan verschillende Academies. Hij schrijft sinds 1984 artikelen over de geschiedenis van de Nederlandse binnenvaart. Via een zoekmachine is veel over zijn werk te vinden.
Opgemerkt zij nog dat in Hofzaallezing 2016-4 Gerrit Grorneweg ook over dit onderwerp sprak.

Vergelijkbare berichten