De 17e editie van de Geschiedenisquiz op 8 april 2022 vormde een fikse uitdaging voor uiteindelijk 16 + 1 teams. Minder dan in voorgaande jaren, toen ooit zelfs 23 teams in het strijdperk traden. Het na de coronabeperkingen weer opverende verenigingsleven was mede oorzaak van deze (eenmalige?) inzinking. Enkele eerder deelnemende teams lieten weten wel te willen deelnemen, maar vanwege deze oorzaak niet voldoende teamleden beschikbaar te hebben. Een van de deelnemers vertelde uw verslaggever zelfs dat hij die avond ook aan vier andere gelegenheden geacht werd deel te nemen, en daarbij vergat hij nog dat ie ook thuis had kunnen zijn….
Wisselbeker en teamledenprijs
In zijn welkomstwoord legde spreekstalmeester Cees Vanwesenbeeck uit dat de aanwezige teams nu een verhoogde kans hadden om de overwinning, de wisselbeker en een beeldje van Marijke Evers binnen te slepen.
Marijke vroeg zich hardop af waar ze toch steeds weer de inspiratie vandaan haalde om iets nieuws te maken. Dit beeldje geeft aan, dat wie zijn geschiedenis kent, toekomst heeft. Zoals gebruikelijk is er voor ieder lid van het winnende team een uniek exemplaar, waarbij de kleurstelling onderling verschilt.
Team ‘Vor Spek en Bòòne’ scoorde best goed
Spek en bonen
Ten slotte het extra (17e) team: Uit het bestuur van de Kring vormden vier leden het team “Vor Spek & Bòòne”; ze deden dan ook buiten mededinging mee. En niet onverdienstelijk, zoals straks zal blijken.
4+3 rondes
De vier rondes van 15 vragen plus drie themarondes deden vervolgens een ware aanslag op de parate kennis en het geheugen van de deelnemers. Het quizteam was er in geslaagd méér dan een quiz samen te stellen; sommige vragen leken rechtstreeks te stammen uit een eindexamen middelbare school voor Bergen op Zoom. Veelzijdig waren de vragen zeker; aan de orde kwamen rubrieken als sportmensen, schrijvers, muziekgezelschappen, stormvloeden, 2e wereldoorlog, dialect, toponiemen, markante Bergenaren. In de ‘ontspannende’ tussenliggende themarondes mochten de deelnemers bedrijfslogo’s, dweilbandjes en schilderijen/tekeningen toewijzen.
Een willekeurige (..) greep uit de vier rondes van 15 vragen:
- Als men vroeger vanuit de Brouwerstraat de Zilversmidstraat in liep, in welke straten zou men dan nu lopen?
- In welke kapel waren de Waalse en Hervormde gemeenten in de 19e eeuw gehuisvest?
- Wat zijn kiewietekullekes?
- In het parochiehuis nabij de H.Hartkerk was er voor de oudere jeugd op de zaterdagavond om de week een dansavond, genoemd naar een sterrenbeeld. Wat was de naam van dit gebeuren?
- Het werd wel ‘een eiland van gelukzaligheid’ genoemd, daar in de Korenbeurs. Bij welke organisatie traden ooit groepen op als de Sparks, de Outsiders, de Motions en de Swinging Soul Machine?
- Wie was jarenlang woonachtig in BoZ en schreef onder het pseudoniem Frank van Waes de uitgave ‘Vrolike Vertelsels”?
- Welke dichter, prozaïst en essayist schreef onder vele pseudoniemen: o.a. Pieter Bakx, Sels Bergas, Antonides, Andries van Doorn, Dom Huet, Ch. André Leffens.
- Welke van de 4 regimenten speelden een rol in de bevrijding van West-Brabant?
[a) Lincoln en Welland Regiment b) Argyll Regiment c) South Alberta Regiment d) Algonquin Regiment] - Op de Papegaaibrug bij de Zeelandhaven werd met grote letters reclame gemaakt voor Papegaai. Waar stond dit merk voor?
- Onder welk pseudoniem schreef J.A. Goris in WO I de novelle “De perikelen van Bergen op Zoom”?
- Wat is een “mesjester”?
- Als men vroeger in de Lokerystraat liep, in welke straat zou men dan nu lopen?
- Hij leefde van 1924 tot 1995, was medeoprichter van de Geschiedkundige Kring, Etcetera en S.I.D.S. Hoe heette hij?
- François Spierincx uit Delft maakte in 1595 een kunstwerk, getiteld: ‘De slag bij Bergen op Zoom’. Wat voor kunstwerk was dit?
(a) schilderij, b) reliëf, c) wandtapijt , d) beeldhouwwerk) - Hoe heette de markt in Antwerpen, voorafgaand aan de Bergse Koudemarkt?
- Hoe heet nu de horecagelegenheid waar vroeger de protestantse kosterswoning van de Grote Kerk was?
- Wat betekent ‘k eb koupis’?
Afijn, ga er maar aan staan. Uw verslaggever wist ook wel enkele antwoorden, maar vaak ook niet, en schoot ook weleens mis. Zoals de datum waarop Spinola het beleg in 1622 opbrak. 3 oktober was toch het Leidens Ontzet? (jawel, in 1574, maar 7 oktober was echt niet juist, sorry Koert!)
Moeilijk?
Volgens de quizwerkgroep waren de vragen van de eerste ronde ‘inkoppertjes’, terwijl de volgende rondes steeds een graadje moeilijker werden. Dat laatste klopte wel, maar dat eerste? Vier vragen werden door alle teams juist beantwoord, maar voor de andere elf vragen van deze ronde zakte het aantal goede antwoorden steeds verder weg, tot één vraag zelfs massaal .fout werd beantwoord. Een nek-aan-nek race werd het in de volgende ronden. Sommige teams die aan kop lagen, vielen terug, andere wonnen gestaag een plekje in het peloton.
De einduitslag was een verrassing: eerste plaats was voor hetzelfde team als de vorige editie: Ken Dut Nog Trug. Een derde keer winnen door dat team kost de Kring een nieuwe wisselbeker! Eerder heeft team Lievevrouweparochie dit al gepresteerd. Koert Damveld grapte dat die nu wel tussen de andere kelken in de Gertrudiskerk te pronk zou staan, waarop Pastor Verbeek nog net een opmerking inslikte…
Zelf proberen?
Mocht u nu zomaar alle antwoorden op de hierboven genoemde vragen kennen, dat kunt u zichzelf feliciteren, en denk eens aan deelname in een bestaand team, of richt er zelf een op. Natuurlijk vraagt uw omgeving om het bewijs dat u de juiste antwoorden kent. Dan kan men dat hier alsnog controleren.
En nog wat
O ja, in de einduitslag ontbreekt het bestuursteam “Vor Spek&Bòòne”, omdat ze ‘voor spek en bonen’ meespeelden. De eindscore van dit vierkoppige team loog er trouwens niet om: 93 punten maar liefst, waarmee ze op de vierde plaats terecht zouden zijn gekomen (ondanks het misleidende advies van uw verslaggever 😉
Voor de deelnemers zijn meer (en grotere) foto’s beschikbaar. Vraag er naar via uw teamleider.