Waterschans imageDe nieuwe Waterschans is maar liefst 52 pagina’s dik. Het kwartaalblad van De Geschiedkundige Kring Bergen op Zoom ligt vanaf half oktober bij de boekhandels Quist en Van der Kreek en de VVV.

Het hoofdartikel ‘De slag in de Schelde’ van de hand van Paul Versijp behandelt de meest langdurige maar ook onbekende slag tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem. Bij de 85 dagen durende veldslag waren vele tienduizenden soldaten betrokken. Velen sneuvelden in de hitte van de strijd waarin gevochten werd om de bevrijding van de haven van Antwerpen. Cruciaal voor de bevoorrading van de geallieerde troepen.

Boeiend is het artikel van Wim Adriaansen over drie Brabantse Engelandvaarders. Drie jongemannen trotseren vele gevaren om via Frankrijk, Zwitserland. Spanje, Canada en Amerika uiteindelijk in Engeland te belanden. Jac van Loon (23) uit Bergen op Zoom, Sjef Adriaansen  (22) uit Hoogerheide en Herman Leus (24) toen Bergenaar worden met dit artikel uit de vergetelheid ontrukt. Terecht.

Mevrouw Nuiten-Roosenboom put uit haar herinnering als ze schrijft over het bombardement in de Rozenstraat in die eerste weken van oktober 1944. De schrijfster zat met drie gezinnen in een schuilkelder van 4×4 meter terwijl de bommen rondom hen vielen. Gelukkig kan ze het navertellen.

Dat Lepelstraat en De Kladde niet gespaard bleven in die laatste dagen van de oorlog wordt duidelijk in het artikel van Robert Katsburg. Titel ’28 Oktober tot 4 november 1944. Bevrijding door Canadezen’. Op het moment van deze strijd was Bergen op Zoom al bevrijd. Ten noorden van de stad waanden de Duitsers zich echter nog niet verslagen. Tijdens deze laatste stuiptrekkingen werd er hard gevochten in dit deel van de regio.

Interessant is de bijdrage van Eefje Nuijten over de Liberation Route Europe, een internationale  herdenkingsroute die belangrijke momenten uit de geschiedenis van de laatste 100 jaar van Europa met elkaar verbindt. Het artikel gaat over het deel van de route dat door onze regio loopt. Het beschrijft de laatste fase van de bevrijdingsmars die de geallieerden aflegden in de laatste fase van de tweede WO.

Over de ware toedracht van een tragische gebeurtenis tijdens de bevrijding van de Steenbergsestraat doet Piet Hoedelmans een boekje open. Hij lost in zijn bijdrage aan dit themanummer van de Waterschans een mysterie op rond de inslag van een Duitse granaat in deze straat. Hierover ontstond verwarring nav een eerder artikel van de hand van Kurt Damveld en Ted Nurse. Wie heeft er gelijk? Piet of Kurt en Ted? Lees het.

Zeer vermeldenswaard is verder het artikel van Hans Sakkers over de Duitse verdediging van West-Zeeuws-Vlaanderen. Met dit artikel ontstaat een compleet beeld van wat de operatie Market Garden voor deze regio betekende.

Kortom: een prachtige editie van De Waterschans die niemand met interesse in de Tweede Wereldoorlog mag missen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *