In het septembernummer van De Waterschans treft U de volgende artikelen aan:
François Maritz, twee keer gestreden voor het vaderland
Marianne de Hoogh-Andriessen
Marianne de Hoogh heeft opnieuw onderzoek gedaan naar een Bergse verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog die bij het grote publiek zo goed als onbekend is. In dit geval betreft het François Marits, niet een kunstenaar, maar een sportman met een bijzondere persoonlijke geschiedenis.
De iconografie van Carl Theodor, deel II: de late staatsieportretten
Jan Peeters
Toen Carl Theodor van Sulzbach in 1777 opvolgde in Beieren, was er behoefte aan een groot aantal staatsieportretten. Er ontstond een nieuw type dat gebaseerd was op een schilderij dat de markies-keurvorst kort tevoren had laten maken bij zijn bezoek aan Rome in de winter van 1774-1775. In het artikel wordt speciale aandacht besteed aan de symbolische betekenis van de keizerskroon en de rijksappel.
Vliegtuigbouw in Bergen op Zoom
Wim Adriaansen
In de jaren voor en na de oorlog waren er ook in onze streek bevlogen enthousiastelingen bezig met een spannende nieuwe ontwikkeling in de wereld van de techniek: de mogelijkheid om te vliegen. In het artikel wordt het ontstaan beschreven van de eerste zweefvliegclub in West-Brabant en de geschiedenis van de DIFOGA 421, het eerste en enige Bergse propellervliegtuig. Sjaak Jansen en Frits Diepen zijn de hoofdpersonen in het verhaal.