In het derde nummer van De Waterschans in 2017 treft U de volgende artikelen aan:
Een historische veiling, oude kaarten en prenten uit de collecties Van den Bulck en Goosen
Jan Peeters
Onze voormalige voorzitter Ad van den Buck bezat een grote collectie oude kaarten en prenten. Deze wordt op 17 november geveild, samen met een aantal prenten uit de verzameling van de familie Goosen (van de kunsthandel in de Fortuinstraat). De veiling vindt plaats in de Hofzaal, zodat iedere Bergenaar de kans krijgt om een mooie prent te verwerven en de prenten niet buiten de stad terechtkomen.
Het heerlijk appartement in het Markiezenhof
Jan Weyts
Na Ruud Meischke (in 1987), Ad van den Bulck (in 2011) en Bart van Eekelen (in 2013) geeft nu ook Jan Weyts zijn visie op de exacte locatie van de woonvertrekken van de markies en de markiezin in het gebouwencomplex van het Markiezenhof. De ideeën van restauratie-architect Jan Weyts blijken grotendeels overeen te komen met die van Ad van den Bulck.
Opgravingen op fort De Roovere: op zoek naar de stenen overblijfselen op de terre van het voormalige fort
Marco Vermunt
Onder leiding van Marco Vermunt vonden er in 2008 en 2010 opgravingen plaats op het binnenterrein van De Roovere. In het hoofdartikel bespreekt Marco de opgraving van de gebouwen. De vondsten bleken op verrassende wijze en tot in detail plattegronden te bevestigen die vlak na de belegering van 1747 van de gebouwen op het fort zijn gemaakt.
Piet van Lammeren Het gezicht van de Zesde Colonne
Marianne de Hoogh
In haar reeks biografieën van onbekende verzetsstrijders behandelt Marianne de Hoogh-Andriessen deze keer de uit Halsteren afkomstige Piet van Lammeren. Hij maakte deel uit van de Zesde Colonne, dezelfde verzetsgroep waartoe onder meer Dees Imandt behoorde. Ook Piet werd verraden en geïnterneerd, maar had het geluk de oorlog op het nippertje te overleven.
Nogmaals een aanvulling op Crusio: ijsmakers sinds 1915
Gijs Asselbergs en John Roovers
Al vele jaren zijn Gijs en John bezig met zeer uitgebreid en nauwgezet onderzoek naar Bergse ondernemers en ondernemingen in de negentiende en twintigste eeuw. Resultaten van hun werk zijn onder meer gepubliceerd in Bergen op Stoom en in publicaties, door Gijs en John zelf, maar ook door anderen, die uit dit belangrijke overzicht zijn voortgekomen. In het onderhavige artikel worden eerdere publicaties over de ijsmakers Crusio aangevuld en gecorrigeerd.
De Waterschans is verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel in Bergen op Zoom en Halsteren. Leden van de Geschiedkundige Kring krijgen dit kwartaalblad als element van het lidmaatschap automatisch toegestuurd.
Aankondigingen van voorgaande edities vindt u hier
Een korte aanmerking: John Roovers heeft wel gegevens geleverd aan auteurs van Bergen op Stoom maar heeft daarin zelf geen bijdragen geschreven. Wel heeft hij bijgedragen aan Bergen op Weg.
Met vriendelijke groet,
Gijs Asselbergs, voormalig lid van SIEB