Tijdens een perspresentatie werd op 23 mei 2018 meer duidelijkheid gegeven over het boek dat tijdens onderhoudswerkzaamheden in het Markiezenhof zou zijn ontdekt. Eerder berichtten wij u hierover. Tijdens de presentatie werd onthuld dat het waarschijnlijk gaat om een boek met verhalen die geschreven of verzameld zijn door de zeeridder.
Tot nog toe waren deze verhalen geheim, en prikkelden daarmee de nieuwsgierigheid van velen. De pers was dan ook in groten getale aanwezig.
Verhaal
Kunstenaar/couturier/classicus/(en wat nog meer?) Ward Warmoeskerken las bij deze gelegenheid een eerste verhaal uit dat boek voor, waarin de levensgeschiedenis van de zeeridder was neergelegd. Een boeiend verhaal, dat zonder meer een plek verdient tussen de vele andere legenden die over Bergen op Zoom bestaan. Op de publicatie ervan moet u echter nog even wachten, omdat het door Warmoeskerken resp het Markiezenhof nog niet is vrijgegeven.
Het vertelt over het dappere bestaan van de avontuurlijke ridder, die in zijn verlangen naar een ooit geziene zeemeermin zijn benen in een staart ziet veranderen en zo een geheel nieuw bestaan krijgt. Hoe hij uiteindelijk op de toren van het Markiezenhof terecht komt, komt u pas te weten bij de echte publicatie. Het verhaal biedt door zijn complexiteit tevens een indruk van de rijke fantasie waarover veelzijdig kunstenaar Ward Warmoeskerken beschikt. Ook draagt het verhaal duidelijk sporen van zijn klassieke vorming.
Een citaat uit de Zeeridder biografie:
“Beneden mij ligt mijn dierbare vesting, de plek die ooit de basis was van mijn rijk. Daarvan zie ik slechts het gedeelte waarheen de wind mij draait. Hoog boven stad en land houd ik het overzicht, en neem alles in me op, al eeuwen lang. Ik herinner me wat in het geheugen van velen niet meer leeft”.
Meer verhalen
Het Markiezenhof heeft het plan om in de toekomst meer verhalen uit het boek te publiceren, en daarmee het toerisme naar Bergen op Zoom te bevorderen. Deze verhalen zullen als eerste aanknopingspunt vaak een of meer objecten uit de museumcollectie hebben, en vervolgens de lezer verder de stad in lokken om met eigen ogen te zien waar het verdere verhaal zich afspeelde. Uiteraard wordt SBM met hun stadsgidsen bij deze plannen betrokken. Ook andere erfgoedorganisaties zijn uitgenodigd om aan dit plan mee te werken, door bijvoorbeeld hun programma’s hier op af te stemmen, of zelfs vanuit hun programma nieuwe verhalen aan te dragen.
Vondst
Dat het boek zelf niet echt is ‘gevonden’, maar niettemin een prachtige vondst is, was de journalistiek tot de dag van de perspresentatie kennelijk ontgaan. Een beetje merkwaardig, dat wel. Zowel BNdeStem als Omroep Brabant reageren zodanig verrast dat zij wel plaats inruimen voor hun kennelijke teleurstelling, maar de lezer in de kou laten staan waar het gaat om de werkelijke bedoeling van de bijeenkomst. Jammer…
Nieuwe thema’s
Het Markiezenhof timmert verder aan de weg door maar liefst twee nieuwe thematische rubrieken:
‘Door de bril van ….’ brengt regelmatig een aantal zaken uit de museumcollectie onder de aandacht die voor telkens een andere bekende West-Brabander iets speciaals betekenen. Als eerste bijt oud-wielrenner Jan Jansen in juni het spits af.
‘Een kijkje achter de schermen’ biedt bezoekers de gelegenheid om in het Markiezenhof te zien wat er allemaal komt kijken bij bijzondere beroepen en activiteiten. In de maanden juli en augustus laat Ward Warmoeskerken zien wat dit voor hem betekent, het maken van kleding in de meest brede zin, van de selectie van stoffen tot het ontwerpen van theaterkleding. Ongetwijfeld kunt u dan ook opdracht voor een eigen kledingontwerp plaatsen.
In het najaar werkt Markiezenhof mee aan een bijzonder project van het kunstcollectief Synapsz, dat aandacht gaat besteden aan drie Bergse kunstenaars, Fons Gieles, Jan Wessendorp en Joop Mijsbergen met als titel ‘Homm’age á trois’.
Er is dus de komende maanden van alles te doen in het Bergse, waardoor uw vakantie er bijna bij in zou schieten….
De geschiedkundige kring snapt in ieder geval het verhaal achter het boek, mooi geschreven.
Van Dale:
nep·nieuws (het; o): nieuws dat niet op waarheid berust, vaak bewust verspreid om de publieke opinie te beïnvloeden
Peter van Tilburg levert een tekst uit de Van Dale. Dat voegt niks aan de beeldvorming toe. Als het om nep-nieuws gaat, kun je ook stellen dat de krant hier nep-nieuws verspreidde. Die deed immers onvoldoende onderzoek naar de juistheid van het bericht. En daar heb ik nou juist een krant voor. Geschreven door professionals (hoop ik dan toch), wat iets anders is dan een blaadje tekst van roddelaars. Kortom, zou de betreffende redactie zich op de (lange) teentjes getrapt voelen, en nu herrie maakt om het eigen gezicht te redden?
Is het u overigens opgevallen dat het betreffende artikel van 16 april van de website van de krant is gehaald?