De tentoonstelling Justus Turcq en het geheim van het pestparfum is een ware verrassing voor de bezoekers van het Markiezenhof. Op een boeiende wijze krijgt de bezoeker inzicht (of hoe zeg je dat) in de geuren uit vroeger tijden. Denk niet dat het een simpele opstelling met flesjes met diverse geurstoffen betreft. In twee tuinzalen van het Markiezenhof is het middeleeuwse laboratorium van Justus Turcq (1611-1680, stadsdokter van Bergen op Zoom vanaf 1637) ingericht. Uitgerust met een ter plekke uitgereikte tablet loop je door dit lab. Of liever, zoek je je geleidelijk aan een weg. Want het mysterieuze laboratorium bevat prachtig meubilair, afbeeldingen, gereedschappen en een enorme hoeveelheid flesjes en potjes. En natuurlijk houten kistjes waarin geurmonsters zijn gestopt.
Het programma op de bepaald niet middeleeuwse tablet begeleidt je door het hele geurengamma op zoek naar het pestparfum. Als je de vragen over de geuren in de kistjes op de juiste wijze beantwoordt kom je steeds verder op het goede spoor. Intussen ontdek je ook dat het in vroeger tijden in de steden bepaald geen rozegeur was. Dan hebben wij in deze tijd ondanks chemische industrie en verkeer niet echt te klagen. Alleen die open haarden dan….

Justus Turcq in zijn laboratorium, gekleed om een pestlijder te bezoeken
Justus Turcq in zijn laboratorium, gekleed om een pestlijder te bezoeken

Soms is Justus Turcq zelf in vol ornaat als pestdokter aanwezig om de bezoekers te ontmoedigen: Dokter Turcq vertelt wetenswaardigheden over zijn laboratorium, maar ook dat je zijn geheim tóch niet zult ontdekken.
Je bent dus aangewezen op je eigen neus en de goede antwoorden. Neem de tijd, want een gedegen geur/speurtocht gaat zowat anderhalf uur duren. Je verveelt je echter geen moment. Integendeel, de tijd vliegt.
Uiteindelijk kom je op het punt waar je wellicht het pestparfum ontdekt. Als je de vragen goed hebt beantwoord natuurlijk. Maar je kunt altijd teruglopen.
Met deze tentoonstelling is Markiezenhof er in geslaagd een interessante speurtocht voor alle leeftijden te bieden, die een bijzonder aspect van het middeleeuwse leven opnieuw beleefbaar maakt.
Dus ga vooral met opa, oma, kinderen of kleinkinderen naar deze tentoonstelling. Want vertellen over kleuren lukt meestal nog wel, maar in geuren en kleuren ondanks deze uitdrukking, niet. Kortom, je moet er geweest zijn. Je doet jezelf tekort als je deze tentoonstelling mist. U hebt nog tot uiterlijk 21 september 2015 de gelegenheid voor een bezoek.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *