De opening zorgde meteen voor een volle tribune (en balkons daar boven) Wilt u zien wie er allemaal was? klik met de rechter muisknop voor een vergroting en open in een nieuw tabblad

Afgelopen zaterdag 24 maart 2018 werd de uitkijktoren Pompejus op het fort de Roovere feestelijk geopend. Het publiek was massaal toegestroomd, daardoor was er zelfs niet voor iedereen een plekje op de tribune die in de toren is gebouwd.
De opening van de toren vormde de feestelijke overdracht van de toren van de gemeente Bergen op Zoom aan de Stichting Pompejus, waarmee hij ook daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen. Het programma van de middag omvatte veel. Ofschoon dit niet werd vermeld, suggereerde het voorspel de strijd om het fort in 1747. Dreunende trommels leken op vurende kanonnen, waarna de cavalerie aankwam en banieren plaatsen. Het publiek maakte daarna middels handenklappen en trappelen het geluid van de schutterij. Het leek eens een temeer een vuurgevecht omdat de hele tribune in vier groepen met eigen ritmes was verdeeld.

Naast architect Ro Koster lijkt iedereen een stuk(je) kleiner. Ro sprak zijn dank uit aan allen die de realisatie van de toren mogelijk maakten. En dat was een hele lijst.

Gastheer Koen Oosterwaal hield korte gesprekjes met velen die op een of andere manier bij de bouw van de toren betrokken waren. Daarbij kwam niet alleen de historie van het fort voorbij, maar ook de natuur die de omgeving van het fort vormt, en  de samenwerking van vele partijen die tot dit resultaat hebben geleid. Wat nu bereikt is blijkt zeker geen eindtoestand. Desgevraagd bleek iedereen nog best ideeën  te hebben om elementen aan het fort en de toren toe te voegen.

Wat in elk geval dezelfde dag nog werd toegevoegd aan de toren was een bijzondere plank, gekocht door de enige bewoners van het fort zelf: Jasmijn en Meike. Vele planken zijn al van teksten voorzien, waar de koper vaak goed over heeft nagedacht. Als u als lezer ook iets wil vereeuwigen op de toren, of liever: ‘onze toren’ dan kan dat nog steeds.
Op het middenterrein (de ‘terre’) waren allerlei activiteiten waar zowel erfgoedorganisaties acte de presence gaven, en speelgelegenheden die de jeugd meer aanspraken. Omdat bovendien het weer meewerkte middels een prima voorjaarszonnetje was het goed toeven op het fort.
Het fort De Roovere is met de bijzondere elementen toren Pompejus en niet te vergeten de brug door het water inmiddels een attractie van internationale allure, waar men getuige het gastenboek vanuit de hele wereld naar toe komt. En gelijk hebben ze.

Peet Oosterwaal toont zich tevreden met wat is bereikt, maar ziet nog een klus van tien jaar vóór zich

Wat u als bezoeker vooral moet doen is de toren op gaan, rond kijken in de verte, maar ook naar beneden. U kijkt dan bovenop de contouren en grachten van het fort, wat een bijzondere ervaring is.
Informatieborden gaan u straks attenderen op hetgeen in de omgeving is te zien, en hoe die er in vroegere eeuwen tijdens de diverse oorlogen uit zag. Alle reden dus om hier regelmatig terug te komen.
Waar u moet zijn? Klik hier om het fort de Roovere te vinden
Voor wie hoogtevrees heeft of anderszins niet de toren kan, is er nog een fraaie foto beschikbaar. Alsof u in een helicopter zit…. Maar het is waarscjinlijk een drone!

Vele planken zijn inmiddels verkocht, maar u kunt nog meedoen
Architect Ad Kil, tevens voorzitter van de Stichting Pompejus verrichtte samen met wethouder Arjan van der Weegen en gedeputeerde Henri Swinkels de openingshandeling door er de ‘stekker in te steken’.


Fort de Roovere is een plek van internationale allure met zijn bijzondere brug en toren

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Hoi Ad,
    mooie foto’s!!
    Ik hoor graag van je hoe je de rest van de foto’s van de “opening van de Pompejus” gaat laten zien (bijv. met WeTransfer…??).

Reacties zijn gesloten.