Het tweede weekend van september is het weer zover: Open Monumentendag/weekend 2017. Met dit jaar als thema

Boeren, burgers en buitenlui

De gemeente Bergen op Zoom organiseert dit weekend traditioneel onder de noemer ‘Kunsten in de Monumenten ’, wat staat voor een festival vol historie, muziek, hedendaagse kunst, cultuur en leuke activiteiten voor jong en oud. Wat dacht u van een bezoek aan de Watertoren? Of een fietstocht langs ‘boeren, burgers en buitenlui’? Of één van de locaties van Popmonument, zoals tijdens een vorige editie in het kermismuseum? Een echt spektakelstuk op Fort de Roovere, waar de strijd tegen de Spanjaarden wordt uitgebeeld, Er is zoveel meer, in de stad én in de dorpen. Te veel om op te noemen. Een compleet programmaoverzicht is daarom moeilijk te maken. Op de website kunt u kiezen uit activiteiten in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. De programmafolder kunt u hier downloaden, of van een toeristische informatiebalie meenemen..

De fietsroute Monumentendag 2017 die u langs ‘boeren burgers en buitenlui’ voert én langs vele monumenten natuurlijk. Klik op de afbeelding voor meer informatie
Gehuchten

O ja, op zondag 10 september wordt om 13.00 uur door wethouder Arjan van der Weegen het derde gehuchtenbord (Klutsdorp) officieel onthuld. Het komt te staan aan de Steenbergseweg thv huisnummer 83 Dat sluit mooi aan op de fietstochten van dit weekend.De turfroute kunt u ook het volgende weekend nog rijden…
De wethouder heeft het maar druk dat weekend! Op de vrijdagavond is er in de Maagd een informatie- en bedankavond voor de vrijwilligers die dat weekend in touw zijn. Op die avond wordt ook de winnaar van de Bergse Erfgoedprijs 2017 bekend gemaakt.

Archief

Het WBA (West Brabants Archief) sluit op dit wijdlopende programma aan. U bent van harte welkom op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 16.00 uur in het Koetshuis aan de Hofstraat 2b in Bergen op Zoom. Daar kunt u onder meer de schilderijen expositie “Vrouwen, voedsel en Bergs porselein” van Jos Rijff zien. De afbeeldingen op veel van de schilderijen zijn niet afgeleid van een realiteit; géén bestaande vrouwen en/of voedsel maar totaal, zelfs de gezichten, samengesteld uit divers beeldmateriaal. Stillevens die soms toch niet zo héél erg stil blijken te zijn; in de traditie van het hyperrealisme sterk opgeblazen porselein, dat, bij het uitpakken, soms uiteen dreigt te vallen….

Jos Rijff bij een van zijn schilderijen die tijdens de expositie te zien zal zijn.
Kasteel Nobelaer of Bruininkhuizen te Etten. Prent uit 1729

Het WBA werkt voor negen gemeenten in de regio: Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. Van al deze gemeenten zijn dan ook archiefstukken uit het depot gehaald die te maken hebben met het thema. Zo is er een ooggetuigenverslag van een Zouaaf uit Oudenbosch te zien, maar ook een oorkonde over het kasteel in Etten-Leur met een zegel van Philips IV en kaartmateriaal van de vestingsteden in ons werkgebied. In de monumentale gewelvenkelder draait een film over de gemeente Rucphen in de jaren ’50 welke toen werd aangeduid als Noodgebied Brabant.
Kortom: er is geen goede reden te bedenken waarom u thuis zou willen blijven…!

 

Gedrukte kaart van Bergen op Zoom rond 1750. Collectie: West-Brabants Archief.

 

Akte waarbij koning Philips IV ridder Christoffel van Etten, heer van Beaudour, bevestigt in het bezit van zijn kasteel onder Etten en in andere landerijen en goederen en bijbehoren in de omgeving, 1630. (helaas niet in beeldbank, wel in archief )

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *