Je fiets er zómaar langs, komend van Halsteren naar Bergen op Zoom. En misschien al jaren achtereen. En plots vraagt iemand zich af: wat is dat voor een rare paal in het trottoir? Uw verslaggever wist het ook niet, maar ging op zoek naar een antwoord. Dat leverde op dat deze paal staat op de oude grens van het de heerlijkheid Noordgeest. Het vermoeden is dan ook dat het hier inderdaad om een oude grenspaal gaat. En dat terwijl Noordgeest al in 1810 in de Franse tijd zijn (bestuurlijke) zelfstandigheid verloor (zie Delahaye, Zeven eeuwen Halsteren, pg 93)
Op 6 juli 1747 (…) leverde landmeter Henri Adan een kaart van de heerlijkheid Noordgeest op, waar het zuidelijkste perceel (26) de aanduiding ‘Bleck Doos’ draagt. Een herberg van die naam stond waar nu ‘Galerie de Kunstgigant’ en voordien een meubelhandel gevestigd is/was.
Schuin daar tegenover staat t.h.v. huisnummer 274 de bewuste paal. Die plaats strookt nagenoeg met de grillig verlopende grens van de vroegere heerlijkheid. Het zou dus zómaar kunnen kloppen. Als u hier meer informatie over heeft, horen we dit graag van u. Reageer gewoon middels het vakje onder dit bericht.
Oudere Halsternaren weten nog dat ze, komend over de Zoomdam, nog een stukje door Bergen op Zoom reden, waar de gemeente Halsteren kort voor de eerste bocht begon. En een eindje verderop (Groenewoudseweg) bleek er warempel wéér een stukje Bergen op Zoom te liggen! Het tussenliggende stuk was gemarkeerd met de bekende blauwe komborden met het opschrift ’De Poort’ en onderschrift ‘Gemeente Halsteren’. Het huidge bedrijventerrein ontleende zijn naam aan deze vroegere buitenpoorterij. Tot nog toe hebben we nog geen foto’s gevonden waar deze borden op staan. Ze zijn pas verdwenen bij de grondruil waarbij de Theodoruspolder en Vrederust van gemeente wisselden. De aanleg van de Theodorushaven was de aanleiding. Ook aan de Halsterseweg werd de grens toen gelegd waar (sinds 1890) de Zoom ligt. Duik eens in uw schoendozen of fotoalbums of u toevallig foto’s waar die blauwe komborden op staan. De redactie stelt prijs op iedere bruikbare tip.
Gehucht
Enne, wist u trouwens dat er nog één boerderij over is van het vroegere Noordgeest? Bij het recht(er) trekken van de Halsterseweg verdwenen enkele gebouwen op het kruispunt met de Staakberg. Alleen de boerderij Klein Magdaleen ontsnapte aan deze operatie, en kreeg er zelfs een ruime voortuin door. Meer hierover leest u hier.
Op de Halsterseweg ter hoogte van het Molenterrein staat langs de weg tegen de omheining van het voorterrein van de molen ook een betonnen paaltje.