Bergs dialect straks wel de taal van Vastenavend maar niet van de jeugd
Het Bergs leeft en lijkt ten dode opgeschreven. Dat klinkt tegenstrijdig en ook wel dramatisch. Maar toch is dat precies wat er speelt. Het zo typische, on-Brabantse dialect met zijn harde g kent steeds minder ‘native speakers’; mensen die het van jongs af aan thuis hebben leren spreken. Standaard Nederlands voert de boventoon in onze stad. Wie zegt er nog selu bij wijze van afscheidsgroet? Of stapt er op zijn dilleke? Wie zegt nog liefkozend kulleke? (nou, da leste woordje nog best dikkels or..)
‘We zitten op de wip, ik ben heel benieuwd hoe het over tien jaar zal zijn’, bekent Brigit Bakx van De Berregse Kamer. ‘Je moet het dialect van thuis uit meekrijgen.’ En dat gebeurt niet meer.
Hoe zeer De Berregse Kamer ook probeert het dialect te promoten en dat zelfs zo goed doet dat het gezelschap vorig jaar de Zachte G-prijs in de wacht sleepte. Een prestigieuze Brabantse prijs, in het leven geroepen door Erfgoed Brabant, het provinciale kennis- en expertisecentrum voor erfgoed. Daarom zoomen we in de Waterschans die net voor Pasen verschijnt uitgebreid in op dit bijzondere fenomeen, De Berregse Kamer!

1814
Ofschoon het koninkrijk Nederland officieel ‘geboren’ is op 27 november 1813, waren de Franse troepen begin 1814 nog volop aanwezig in Bergen op Zoom. Er is in de nacht van 8 maart 1814 zelfs nog strijd om de stad gevoerd. Lees daarvoor het artikel ‘Een vergeten oorlog‘ maar eens op na. De bezetter vertrok pas anderhalve maand later, nadat men daartoe opdracht gekregen had. Dit document (vrijgeleide) is tegenwoordig in handen  van een Bergse inwoner, die het op een Franse veiling op de kop tikte.  

 

Rogier-Nerinckx-Richter
We stapten binnen bij Bert de Dooij die het RNR-pand aan de Wattweg zijn oude glorie teruggeeft. Een bijzondere man met een missie. Tegen de zomer hoopt hij zijn project voor een belangrijk deel te kunnen afronden.
Leden van de Geschiedkundige Kring die op zaterdag 1 april meedoen met de excursie krijgen zijn verhaal van hem zelf te horen. Wie niet er niet bij is leest in de Waterschans alles over Bert, RNR en de Bergse ijzergieterijen.

Grote Markt
Cees Vanwesenbeeck ontdekte een bijzonder schilderij. Van de Grote Markt, het belangrijkste plein van de stad. Een schilderij waarvan de maker, Abel Grimmer (Antwerpen 1570), een beetje speelde met de werkelijkheid. Niet vreemd want deze Vlaamse schilder is zeer waarschijnlijk zelf nooit in Bergen op Zoom geweest.

Zilver
De zilveren terrine die op 30 november 2022 door de stichting Bergen op Zilver aan het Markiezenhof werd aangeboden is aanleiding om de Bergse familie zilversmeden Willem Brouwers en zonen voor het voetlicht te brengen.

Boston
Een van oorsprong Bergs echtpaar blijkt eind 18e eeuw het muziekleven in New York en Boston mede op de kaart gezet te hebben. Met eigen muziekstukken en muziekonderwijs.

Westersingel
Evenementenzaal Stoelemat is op dit moment nog van groot belang voor de stad. Er is geen andere ruimte die zo groot is.  Koert Damveld heft dan ook de waarschuwende vinger richting gemeente.  Het terrein van de voormalige brandweerkazerne en dat van De Stoelemat gaat mogelijk bebouwd worden. Zorg eerst voor een goed alternatief voordat deze unieke stek verdwijnt. ‘Niemand zit te wachten op nog een slepend dossier!’

Vergelijkbare berichten